לוגו אלול
תפריט >
/
/
"על שלושה דברים". חלק ב.

"על שלושה דברים". חלק ב.

קובץ זה עוסק בעקרונות המנחים את חיינו. דף הלימוד הזה יעסוק בעצם הצורך של עקרונות מוגדרים, ועל כמות אחרת של עקרונות עליהם העולם עומד. 

"ועתה הניחה לי ויחר אפי בהם ואכלם ואעשה אותך לגוי גדול" וגו' (שמות לב) – אמר רבי אבהו: אלמלא מקרא כתוב אי אפשר לאומרו; מלמד, שתפסו משה להקדוש ברוך הוא כאדם שהוא תופס את חבירו בבגדו, ואמר לפניו: רבונו של עולם, אין אני מניחך עד שתמחול ותסלח להם. "ואעשה אותך לגוי גדול" וגו' – אמר רבי אלעזר: אמר משה לפני הקדוש ברוך הוא: רבונו של עולם, ומה כסא של שלש רגלים אינו יכול לעמוד לפניך בשעת כעסך, כסא של רגל אחד על אחת כמה וכמה! ולא עוד אלא שיש בי בושת פנים מאבותי. עכשיו יאמרו: ראו פרנס שהעמיד עליהם, בקש גדולה לעצמו ולא בקש עליהם רחמים. 

(בבלי ברכות לב, ע"א) מתורגם

  • האם לדעתך החשיבות של 3 רגליים היא מטאפורית וגיאומטרית בלבד? 
  • למה דווקא שלוש? 

הנה הסביר פעם ברנר באחת השבתות הללו באוזני הנוער את הפרק העשירי של ספר ירמיהו. הצעירים ישבו כולם לפני ספריהם הפתוחים וברנר ישב גם הוא לפני ספרו הפתוח. אבל לכשהגיע בפרק הנ"ל אל הפסוק: "וד' אלקים אמת" וגו' [וַיהֹוָה אֱלֹהִים אֱמֶת הוּא אֱלֹהִים חַיִּים וּמֶלֶךְ עוֹלָם, מִקִּצְפּוֹ תִּרְעַשׁ הָאָרֶץ וְלֹא-יָכִלוּ גוֹיִם זַעְמוֹ (ירמיה י, י)] קפץ ברנר ממקומו: "וד' אלקים אמת… האלוהים הוא אמת! אמת הוא האלוהים!… אמת ורק אמת!… אפילו שמץ-הונאה אסור שיהיה! אפילו משהו מן המשהו של הונאה עצמית אסור שיהיה!… אלוהים הוא אמת, אמת הוא האלוהים!…

הלל צייטלין, על י"ח ברנר.

  • האם אתם מצליחים לדייק עקרון אחד שעולה על היתר בחייכם? אם כן, מהו? 
  • האם אפשר לתמצת את עקרונות חיינו (תורת חיינו) על רגל אחת? אם לא, מדוע ומהי החלופה?
     

תניא, רבי יוסי אומר: אוי להם לבריות, שרואות – ואינן יודעות מה רואות, עומדות – ואין יודעות על מה הן עומדות. הארץ על מה עומדת? על העמודים, שנאמר 'הַמַּרְגִּיז אֶרֶץ מִמְּקוֹמָהּ וְעַמּוּדֶיהָ יִתְפַּלָּצוּן' (איוב ט); עמודים – על המים, שנאמר 'לְרֹקֵעַ הָאָרֶץ עַל הַמָּיִם' (תהלים קלו); מים – על ההרים, שנאמר 'עַל הָרִים יַעַמְדוּ מַיִם' (שם קד); הרים – ברוח, שנאמר 'כִּי הִנֵּה יוֹצֵר הָרִים וּבוֹרֵא רוּחַ' (עמוס ד); רוח – בסערה, שנאמר 'רוּחַ סְעָרָה עוֹשָׂה דְּבָרוֹ' (תהלים קמח); סערה תלויה בזרועו של הקדוש ברוך הוא, שנאמר 'וּמִתַּחַת זְרוֹעוֹת עוֹלָם' (דברים לג).

וחכמים אומרים:על שנים עשר עמודים עומדת, שנאמר 'יַצֵּב גְּבוּלוֹת עַמִּים לְמִסְפַּר בְּנֵי יִשְׂרָאֵל' (שם לב). ויש אומרים: שבעה עמודים, שנאמר 'חָצְבָה עַמּוּדֶיהָ שִׁבְעָה' (משלי ט). רבי אלעזר בן שמוע אומר: על עמוד אחד וצדיק שמו, שנאמר 'וְצַדִּיק יְסוֹד עוֹלָם' (שם י).

  (בבלי חגיגה יב, ע"ב)

  • האם לדעתכם יש חשיבות מיוחדת לבסיס המשולש שראינו בדף הקודם (על שלושה דברים העולם עומד)? 
  • לדעתכם/ן, מהו הדיוק שחשוב לכל אחת מן ההצעות השונות עם כמות יסודות שונה? 
  • מדוע יש כ"כ הרבה מחלוקות על כמות העקרונות, כפי שראינו? (1, 3, 7, 12).
  • איזה מספר הכי מדויק ואמיתי מבחינתכם? אם זה רצף ובלי תשובה ברורה, מדוע? 
תוכן עניינים
יש לך שאלה בנוגע לתוכן זה?

אולי יעניין אותך גם:

בדפים הקודמים דנו בתוכנם של עקרונות אפשריים המלווים את חיינו ואף על הגדרת הכמות שתאפשר לנו עוגן ערכי אך גם ריאלית מול שינויי המציאות....

קובץ זה של דפי לימוד עוסק בעקרונות המנחים את חיינו. דף הלימוד הראשון יעסוק בהגדרת העקרונות עצמם, ודיון על אופי העקרונות שמנחים את חיינו....

מקומן של הנשים במרחב הציבורי המחלוקת על זכות בחירה שווה לנשים: 1) להטיל עליהן החובה המשמעתית של נבחרי העם ולשלול מהן זכות בחירתן?/ הרב...

איור גבר ואישה

מוזמנים להתעדכן

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו

Scroll to Top

רוצים לדבר?

לוגו אלול

מעדיפים שנחזור אליכם?

נשמח לייעץ ולענות על כל שאלה

ניתן להשאיר לנו פניה בטופס הבא ונחזור עם תשובה בהקדם

ניתן לציין דרך התקשרות מועדפת בתוכן הפניה

תרומה באמצעות טופס מאובטח

הצטרפו לקהילת 'אלול'