הבית / שלומי פרלמוטר

בית המדרש המרכזי והוותיק עוסק השנה בנושא 'הבית'במסגרת בית המדרש אנו נפגשים עם מרצים, סופרים, אדריכלים ודמויות מיוחדות, צופים בקטעי סרטים ויוצרים אמנות. עד כה נפגשנו עם צחי כהן (על מסכת סוכה במשנה), עם גיא גרדי (על בית היתומים של יאנוש קורצ'אק, ומשנתו החינוכית), עם הסופרת חיותה דויטש (על בית הסוהר והסרט 'חומות של תקווה'), ועם המשורר יונתן ברג (על בית בשירה). את המפגש האחרון סיימנו ב'קולאז'ים' אישיים ויצירתיים מגזרי ז'ורנאלים, ושיחה סביבם על נושא 'הבית שלי'. 

אז מה לומדים בנושא הרחב של 'הבית'?
למדנו על סוגי 'בתים' ומגורים מיוחדים, והתחלנו בסוכה. הקדשנו חודש וחצי למסכת סוכה בתלמוד, לסיפורים מדהימים על סוכה מדופן של פילים חיים, ועוד כגון זה… לאחריה למדנו על אוהל, כולל מחאת 'בית זה אוהל' ומחאות אוהלים אחרות, על מערה, עם סרטים נלווים על מערות המקדשים המדהימים בדמנהור, איטליה, וסיימנו בטירה ומגדל.
משם עברנו לחלקי הבית, כגון גג, עם חובת המעקה והכנר שעליו, קירות ו'צרעת הבית', סף הבית, דלת ושער, כולל 'שער החוק' המסתורי של קפקא, ואז חלונות ו'יהדות חלונית' (בקמץ!). יצאנו גם לטיול בשכונת קרית היובל, עם הדרכה מתחלפת של חברי הקבוצה, ופגשנו גם את מפעילות המיזם הקהילתי ההתנדבותי והמרשים 'פאב המפלצת', ואת המחנך בן כנס, מנהל 'המכינה הקדם צבאית הירושלמית', שגם השיחה איתו הייתה מרתקת.

ומה הלאה? 
אנחנו לפני מפגשים על יחסי הזוגיות והמשפחה שחיה בבית, ולאחר מכן היחסים עם מה שמחוץ לבית ובסביבתו: הכנסת אורחים, חצר ויחסי שכנים, גינה, גינה קהילתית ומרחב שכונתי, מרחב כפרי ועירוני. בחלק השלישי של השנה נעבור ל'בית הלאומי' ולמקורות ומחלוקות הקשורות בציונות, במולדת כ'בית', ובמדינת ישראל. ולסיום: האם אנחנו מרגישים 'בבית' בחיים בכלל? נעקוב אחר ביטויים של חוויית 'ביתיות' לעומת 'גלות', 'גרות' ו'ניכור' בחיינו בעולם הזה, ומקורות ספרות, פילוסופיה, רגש ואמונה הנוגעים בכך.
קרנבל היצירתיות ו'ההגשות האישיות' מחכה לנו לחודש סיום השנה. יחי בית היוצר לנשמת האומה! הדרן עלך והדרך עלינו!

שלומי פרלמוטר

שבט תש"פ | ינואר 2020

מאת:

רכז פדגוגי ומנחה בתי מדרש

יליד קיבוץ מפלסים. מנחה ומרכז את בית המדרש המרכזי באלול, קהילות לומדות שונות בירושלים וברחבי הארץ, מנחה השתלמויות מנחים וקבוצות סטודנטים.

יוזם 'תנועת המטאטאים', בית מדרש 'חכמת חיים לזקנים' בבתי הספר, 'בית קברות אקולוגי', 'חיים בסרט' – מעגלי שיח בעקבות סרטים, ועוד.

ציוני אדוק, חוקר ועוסק בעיקר בהגות ציונית ויהודית מודרנית.

***

מייל ליצירת קשר: shlomiperl@gmail.com

יש לך שאלה בנוגע לתוכן זה?

אולי יעניין אותך גם:

1. קיבוץ בְּאֵרִי קיבוץ בְּאֵרִי נמצא בנגב המערבי, כארבעה קילומטרים מזרחית לרצועת עזה. משויך למועצה אזורית אשכול ומהווה היישוב הצפוני ביותר מבין יישובי המועצה. בארי הוקם במוצאי יום כיפור ה'תש"ז – 1946, במסגרת 11...

מחלוקות משפחתיות במלחמה, ומלחמות בזמן מחלוקת... וזאת השאלה (מה דעתכם?) : האם מומלץ להעלות ולפתוח מחלוקות פוליטיות בעניינים כאלה לשיחה חברית, לפתוח את הלב...

פרשת תמר ויהודה (בראשית ל"ח) הינה פרשה מטלטלת, הנעה בין קצוות: בין כיסוי לגילוי, בין שקר לאמת, בין פחדנות לאומץ, בין גבר פריבילג לבין...

איור גבר ואישה

מוזמנים להתעדכן

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו

Scroll to Top

רוצים לדבר?

לוגו אלול

מעדיפים שנחזור אליכם?

נשמח לייעץ ולענות על כל שאלה

ניתן להשאיר לנו פניה בטופס הבא ונחזור עם תשובה בהקדם

ניתן לציין דרך התקשרות מועדפת בתוכן הפניה

תרומה באמצעות טופס מאובטח

הצטרפו לקהילת 'אלול'