קהילת קרית היובל

ארון הספרים היהודי והישראלי

איור קריאה

ירושלים

הנחייה: שלומי פרלמוטר

כשאנחנו מנצחים את העבר, הרי אנו בעצמנו הננו המנוצחים. – ולאידך, אם העבר מנצח, אנחנו ובני בנינו הננו המנוצחים…"

מ.י. ברדיצ'בסקי

מוזמנים לקבוצת לימוד מקורות ושיחה על "ארון הספרים היהודי והישראלי". נשאל איפה הם 'פוגשים אותנו', את ניסיון חיינו וטעמנו, ומה יכולים לתרום לזהותנו כיום, כישראלים בני זמננו, הקרובים לערכים הומניסטיים ליבראליים ודמוקרטיים . 

נושאי הלימוד: 

  1. בכניסתי לבית המדרש: ברכות, מפתחות, סקרנות, שורשים, תקוות ספקות וחששות… עגנון, ברדיצ'בסקי, עמוס עוז, סיפור תנין עם שבעה ראשים…
  2. מדרש "כשעלה משה למרום" – משה בבית המדרש של רבי עקיבא, מסע בזמן. שאלה על "אני וההיסטוריה היהודית", מה מקור השראה עבורי, מה אני מרגיש רצון להכיר יותר, ממה מסתייג, עם מה מזדהה… מפגש עם דמות היסטורית מסקרנת, משמעותית. והעתיד שאני צופה – בעוד שלושים שנה, בעוד מאה שנה, בעוד אלף שנה…
  3. מחלוקת חז"ל על "האל הגדול וגיבור ונורא" -דרכים שונות לקשר יצירתי עם המסורת: פרשנות יצירתית אישית סובייקטיבית חדשה, או ברירה ודחיה ביקורתית של הלא תקף, ולא ראוי, או לא אמת, וגניזה שלו כדי "לא לכזב".
  4. מדרשים על אברהם, הכנסת אורחים, אהבת אדם אמונה ואידיאליזם, אברהם שואל מי הבורא ועל 'בירה דולקת'. אברהם כמורד ומסורת אי-הציות המערבית. 'לך לך' בחרן, בעקידה, ובסדום.
  5. שיטתיות ויצירתיות בלימוד – 'בור סוד' או 'מעיין המתגבר'? סיפורי תלמוד על רבי אליעזר בן הורקנוס ועל אלעזר בן ערך, טיפוסים שונים של לומדים, ולאן הובילה אותם הלמידה שלהם… ומה מאפיין את הלמידה שלנו?
  6. אלישע בן אבויה, הרב הגדול מתקופת המשנה שנהיה 'אפיקורוס', 'אחר', ויחסיו עם רבי מאיר תלמידו. האם מודל אפשרי ליחסי דתיים וחילוניים בימינו? משה שמיר ומאיר יערי.
  7. מדוע יש ריבים במשפחה ומלחמות בעולם? קין והבל ומדרשי חז"ל על האלימות בעולם, פרשת "בן סורר ומורה" והמדרשים בתלמוד.
  8. סכנות המלוכה והשלטון, שמואל וההתנגדות למלוכה, דוד המלך ומשל כבשת הרש של נתן הנביא, ולעומתם הסנגוריה בתלמוד: 'כל האומר דוד חטא אינו אלא טועה'
  9. ישעיהו ירמיהו יחזקאל הושע -נביאים כאנשי מחאה מוסרית ופוליטית ואמני מייצג, השוואה לאמני פרפורמנס מודרניים.
  10. שיר השירים וסיפורי זוגיות של חז"ל – אתגרי קשר רומנטי, זוגיות ואהבה בחיינו, אתגרי פמיניזם ומעמד האישה.
  11. מחלוקות הלל ושמאי במשנה ובתלמוד, ומה אפשר ללמוד מהם על מחלוקות בינינו : סוגיות בניהול מחלוקת פוריה, ענווה, כבוד וסקרנות הדדית,  'אימאגו' והקשבה רדיקאלית, אז והיום.
  12. המחלוקת על המחלוקת – מדרש "תנור של עכנאי", ג'ון סטיוארט מיל ופרשנויות מודרניות נוספות של הדראמה הגדולה, פרשת המחלוקת הגדולה ביותר של תקופת חז"ל.
  13. דמוקרטיה נוסח חז"ל – הדחת רבן גמליאל מהנשיאות, ומה נוכל ללמוד ממנה על הדמוקרטיה הישראלית כיום.
  14. מדרש "יצרא דעבודה זרה" והיחס לעבודה זרה בתלמוד, פרשנות החילון והקודש של הרב קוק, ומה יש ללייבוביץ' נגד חילון כ'עבודת אלילים'.
  15. רשב"י כותב את הזוהר במערה, ואפלטון מחפש את אור האמת מחוץ למערה… המסע החינוכי שעובר רשב"י, ופרק מספר הזוהר. האם אנחנו עצמנו יושבים בחושך?
  16. "הב לי ידך" – סוגיות של צדקה, גמילות חסדים וביקור חולים, במדרשים וסיפורי חז"ל, ובחיינו שלנו.

16 מפגשים 

יום א' אחת לשבועיים בשעות 20:00-22:15

בית רשות הרבים, קרית היובל, ירושלים

*

תאריכי מפגשים: 

1.12.24, 15.12, 29.12 (חנוכה),

12.1.25, 26.1, 9.2, 23.2, 9.3, 23.3, 6.4, 27.4, 11.5, 25.5, 15.6, 22.6, 6.7, 20.7

*

עלות:

480 ש"ח

רכז פדגוגי ומנחה בתי מדרש

יליד קיבוץ מפלסים. מנחה ומרכז את בית המדרש המרכזי באלול, קהילות לומדות שונות בירושלים וברחבי הארץ, מנחה השתלמויות מנחים וקבוצות סטודנטים.

יוזם 'תנועת המטאטאים', בית מדרש 'חכמת חיים לזקנים' בבתי הספר, 'בית קברות אקולוגי', 'חיים בסרט' – מעגלי שיח בעקבות סרטים, ועוד.

ציוני אדוק, חוקר ועוסק בעיקר בהגות ציונית ויהודית מודרנית.

***

מייל ליצירת קשר: shlomiperl@gmail.com

איור אייקון שיחה קבוצתית

יש לך שאלה?

השאיר/י פרטים ונחזור אליך בהקדם.

02-5619436

elul@elul.org.il

Scroll to Top

רוצים לדבר?

לוגו אלול

מעדיפים שנחזור אליכם?

נשמח לייעץ ולענות על כל שאלה

ניתן להשאיר לנו פניה בטופס הבא ונחזור עם תשובה בהקדם

ניתן לציין דרך התקשרות מועדפת בתוכן הפניה

תרומה באמצעות טופס מאובטח

הצטרפו לקהילת 'אלול'